Najlepsze wyniki w historii „jedynki”. IB 2015

To najlepsze wyniki matury międzynarodowej w historii naszej szkoły – relacjonuje Damian Kołtun, dyrektor I Liceum Ogólnokształcącego w Gliwicach.

W tym roku matura międzynarodowa (International Baccalaureate Diploma Programme) w I LO odbyła się już po raz czwarty. Zdawało ją 35 uczniów, którzy zmierzyli się z 6 przedmiotami obowiązkowymi. Wcześniej musieli także napisać pracę dyplomową z wybranego przedmiotu (Extended Essay), zaliczyć kurs przedmiotu teoria wiedzy (Theory of Knowledge) oraz tzw. CAS (Creativity, Action, Service) – pracę na rzecz środowiska.

Uczniowie „jedynki” uzyskali średnią punktów 35, znacznie przekraczającą średnie światowe (maksymalna liczba punktów to 45). – W tzw. Klubie 40, czyli w gronie osób, które uzyskały noty przekraczające 40 punktów, znalazły się dwie osoby: Patryk Balicki (43 punkty) i Agnieszka Więcko (40 punktów) – wymienia Damian Kołtun. – Dwoje naszych uczniów – Patryk Balicki i Grzegorz Kotysz – zdobyło wysokie wyniki z trzech przedmiotów ścisłych (matematyki, fizyki i chemii), które zdawali na poziomie wyższym. Natomiast eseje pięciu naszych maturzystów uzyskały najwyższą ocenę „A” – dodaje.

Absolwenci I LO zostali studentami najlepszych uczelni w Polsce oraz Wielkiej Brytanii. Ci, którzy wybrali naukę za granicą będą studiować m.in. na University College London, University of East Anglia, The University of Aberdeen, Arts University Bournemouth, Queen Mary University of London, The University of Strathclyde, University of Bath, Lancaster University, Newcastle University, takie kierunki, jak: informatyka, archeologia i antropologia, prawo, biologia molekularna i genetyka, aktorstwo, architektura, chemia, ekonomia i psychologia czy języki obce, np. hebrajski. – Po raz pierwszy uczeń I LO w Gliwicach Marcel Kaźmierczyk został także studentem medycyny na prestiżowym The University of Edinburgh – mówi dyrektor „jedynki”. Wszystkim maturzystom gratulujemy!

źródło: UM Gliwice

Media Społecznościowe

0FaniLubię
3,912ObserwującyObserwuj
0SubskrybującySubskrybuj

Nowe informacje